Ortada hiçbir sebep görünmezken bilgisayar kendi kendine kapanıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmak gerçekten can sıkıcıdır ve çözüm pek de kolay olmayabilir. Birden kapanan bilgisayar veya Laptopunuzda elektriksel kısa devreden ciddi donanım sorununa kadar pek çok problem ile karşılaşma olasılığınız bulunmaktadır.
Yeterli bakım yapılmayan bilgisayarlarda aslında bu bir sigorta sayılabilir ve bakım yapılması için size bir uyarı niteliğindedir. Daha ileride başınıza gelebilecek büyük sorunların önüne geçmenizi sağlayabilir. Bilgisayarlar genelde kapanmadan önce uyarı verecek şekilde programlanmışlardır. Ancak sorun şu ki uyarı bildiriminden hemen sonra kapanırlar ve sizin uyarıyı yakalama şansınız çoğu zaman bulunmaz. Biraz dikkatli davranabilirseniz ve uyarıyı okuma şansınız olursa probleminizi daha kolay bir şekilde çözme olanağına kavuşmuş olursunuz.
Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor!
Şimdi bilgisayar aniden kapanıyor çözüm yollarına kısaca göz gezdirelim. Baştan küçük bir uyarı: Aşağıda sayılan işlemleri yapabilecek kadar uzman bilgiye sahip değilseniz ilgili servisle görüşmeniz sizin açınızdan daha faydalı olacaktır.
Fan Temizliği veya Değişikliği
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor ve bunu sık sık yapıyorsa aslında ilk bakılması gereken elektriksel devreler ve programlama sorunlarıdır. Yanlışlıkla zamanlayıcı kurmuş olabilirsiniz ya da bataryayla çalışıyor ve bataryanızı bitiriyor olabilirsiniz. Her iki durumda da bilgisayarınız bir uyarı vererek kendi kendine kapanacaktır.
Ancak bu tür sorunlarınızın olmadığını düşünüyorsanız, bilgisayar kapanma sorunu fan kirlenmeleri ve bozulmalarıyla ortaya çıkmaktadır diyebiliriz. Sisteminizin fazla ısınmasını önleyen fan önemsiz bir ayrıntı gibi görünmektedir. Ancak elektronik devrelerin aşırı ısınması başta ana kart olmak üzere tüm cihazdaki sistem özelliklerinin yavaş yavaş hasar görmesine yol açmaktadır. Aşırı ısınan sistem koruma amaçlı kendi kendini kapatmak zorunda kalabilmektedir.
Fan temizliği ve bakımı zahmetli bir işlemdir, uzman bilgisi gerektirir. Bu sebepten bir bilgisayar tamircisine yaptırmanız daha uygun olacaktır.
Sisteme Uygun Olmayan Programlar
Teknolojiyle birlikte doğal olarak bilgisayar işletim sistemleri ve teknik sistemleri değişmekte ve geliştirilmektedir. Yeni çıkan bilgisayar sistemlerine uygun programlar çıkmakta ve eski tip sistemler bu tür programları kaldıramamaktadır. Bilgisayarımızın donanım özellikleri ne kadar iyi olursa olsun belirli bir kullanım ömrü vardır ve bir süre sonra ilk alınan zamanki performanstan gittikçe uzaklaşmaya başlar.
Kullandığınız programlar uzun vadede RAM, ekran kartı gibi zamanla süreleri dolan alanlarda daha fazla güç harcatacak bu durum da yavaşlama ve kasma gibi problemler yaratabilecektir. Sistem sıkıştırıldığını hissedecek ve kendi kendini kapatma sorunuyla sizi uyaracaktır. Bilgisayarınızda gereksiz dosyaların ve programların silinerek, sistem yükünü hafifletmek yani boş alan yaratmak hem sistemin hızlanmasını sağlayacak hem de bilgisayarınızın kendi kendine kapanmasını önleyecektir.
Hard Disk Bakımı
Şayet SSD bir bilgisayar kullanmıyorsanız HDD ile çalışıyorsunuz demektir. HDD diskli bir yapıya sahiptir ve lazer okuyucu tarafından, sisteminiz açık olduğu müddetçe sürekli okunur. Zamanla ise diski çizerek zarar vermeye başlar. Zaman zaman çıtlama sesleri ile bu durum anlaşılabilir.
HDD bakımı için yerleşik ve harici çeşitli programlar bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Windows’un kendi aracı olup uygulama şansına sahipsiniz: “chkdsk” ve “sfc /scannow” gibi komutları, CMD ile çalıştırarak hatalı yazılımları düzeltebilirsiniz. Ayrıca HDD Temizleme programlarından faydalanmanız gerekebilir.
Virüslere Dikkat
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor ve çözüm bulamıyorsanız virüs kapmış olabilirsiniz. Özellikle internet kullanımının yoğunlaştığı ve siber saldırıların gerçekleştirildiği bir dönemde virüs kapmamak neredeyse bir şans sayılabilir. Virüs taraması yaparak durumu araştırmanız gerekmektedir.
Bunun için bilgisayarınızı Güvenli Mod’da başlattıktan sonra Başlat-msconfig yazarak sistem yapılandırmasını açmalısınız. Normal başlangıç ara yüzü seçildikten sonra 3. Taraf yazılım tikini kaldırarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Böylelikle bilgisayarınızdaki aktif virüsleri tamamen ortadan kaldırmış olacaksınız. Ayrıca Anti-Virüs Programları kullanmanızı da şiddetle tavsiye ederiz.
Soğutucu Fanlar
Bilgisayar kendi kendine açılıyor kapanıyor ve siz bir süre daha bu bilgisayarınızla devam etmek istiyorsanız en geçici çözüm bir soğutucu fan kullanmanızdır. Böylelikle ana kartınızı ve elektronik devrelerinizi rahatlatmış olursunuz. Yalnız bu tür fanları ısınma halinde çalıştırmanızı öneririz. Sisteminizin ısındığını fanınızın sesi size bildirecektir.