OTP bir diğer adıyla One Time Password, güvenlik ve doğrulama amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu sistemde kullanıcılara, tek kullanımlık şifreler SMS ile gönderilmektedir. Saniyeler içerisinde gönderilen bu mesajda, kişiye özel kodlar bulunmaktadır. Çoğunlukla bankalar tarafından sisteme giriş yapılabilmesi için kullanılan bir kod olan OTP’nin en güzel örneği bankalardır.
Özellikle ticari işlemlerde online tehditlerden korunmak için firmaların büyük önem verdiği OTP, terim olarak çok bilinmediğinden cümle içerisinde geçtiğinde insanların OTP ne demek tepkisine neden oluyor. Bu uygulama sayesinde, oturum açma ve ödeme işlemleri gibi işlemler ya da parola değiştirme süreci daha güvenli hale gelmiştir.
OTP’nin 3 hali bulunmaktadır. Bunlar, kullanıcılar için şu şekildedir: Sesli arama, e-mail ve sms. Çeşitler arasında en çok kullanılan ise OTP SMS’dir. Kullanıcılar arasında en fazla kişiye ulaşma fırsatı sunması ve daha hızlı geri dönüş alabildiği için SMS tercih edilmektedir.
Tek Kullanımlık Şifre (OTP) Nasıl Kullanılır?
Belirli bir kullanım süresi bulunan OTP şifrelerinin en hızlı SMS olurken, e-mail doğrulaması da oldukça fazla kullanılmaktadır. E-mail doğrulaması, mail adresinize SMS’de olduğu gibi gelen bir şifreyi yazmanız veya doğrulama koduna tıklamanız ile gerçekleşmektedir. Bir diğer işlem ise arama ile gerçekleşmektedir. Arama seçeneğinde doğrulama için tarafınız aranmaktadır. Fakat bu işlem uzun sürdüğünden oldukça az tercih edilmektedir.
OTP’nin asıl odak noktası, sahtecilik ve yetkisiz kullanımın önüne geçebilmektir. Online alışveriş, bilet alma, internet bankacılığı, üye girişi, otel ve tatil rezervasyonları gibi işlemlerde bilgilendirme amaçlı anlık SMS gönderimleri kullanılmaktadır. Asıl sağladığı fayda yetkisiz kullanımı engellemek olduğundan, günümüzde en yaygın kullanımı 3D Secure sistemidir.
Online ödeme yapılması esnasında kart sahibinin bankasında kayıtlı güncel telefonuna doğrulama kodu gelmektedir. Bu durum sayesinde kart bilgilerinizle izniniz olmadan online alışveriş yapılması mümkün değildir. Bir diğer yaygın kullanımı ise hepimizin kullandığı internet bankacılığı girişlerinde gelen doğrulama kodudur.
Bazı iş yerlerinin de sahtecilik riskini azaltmak için kullandığı bu sistemin çeşitli güvenlik mekanizması bulunuyor. OTP ne demek bilmeyenlerin ise kredi kartı kullanımında daha doğru işlem yapabilmeleri için OTP’nin anlamını öğrenmeleri gerekebilir. Bankaya kayıtlı telefon numaranıza gelen bu mesaj, yalnızca bir defaya mahsus olarak tarafınıza gönderilmektedir.
Yaklaşık 3 dakikalık süre verilmesi durumunda bu şifreyi girmemeniz halinde yeniden deneme esnasında tekrardan şifre istemeniz gerekmektedir. Bu şifreleri 3 defa art arda yanlış girmeniz halinde ise OTP hakkınızın kalmadığı ile ilgili bir karşılık görebilirsiniz. Böyle bir uyarının alınmasının ardında işleminize devam edemeyeceğinizden, yeniden başlamanız gerekebilir.
İnternet sitesi ya da mobil uygulamada doğrulama ekranı gösterildiğinde eğer doğrulama süresini kaçırırsanız, Tekrar Şifre Gönder’e tıklayabilirsiniz. Bankanızla görüşmeniz halinde herhangi bir yetkisizlik durumu yaşamamak için bir işlemde en fazla 3 defa tek kullanımlık şifre talep edebilirsiniz. Tek kullanım şifre limitinizin dolması durumunda tarafınıza bir süre verilip, bu süre bitiminde tekrar denemeniz rica edilir.
OTP Cihazı Ne İşe Yarar?
Günümüzde dolandırıcılık ve sahteciliğin iyice yaygınlaşmasından dolayı güvenlik sağlanması en zor koşullardan biri haline gelmiştir. Gündelik yaşamdaki tehlikeler bir yana, bir de hızla hayatımızdan yer edinen teknoloji işleri kolaylaştırdığı bir yandan da daha zor hale getirmiştir.
Telefonlarımıza koyduğumuz şifrelerden, mail adreslerimiz, bilgisayarlarımız, site şifrelerine kadar her şey yetkisizliği engellemek içindir. Bilhassa bankacılık işlemlerinde bir kat daha önem arz eden bu durum içinse OTP ne demek öğrenmemiz gerekmekte. OTP, İngilizce bir ifadenin kısaltılmış hali olmasına karşın, tek kullanımlık mesaj anlamına gelmektedir.