Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere uydu alıcısı tavsiye etmeye çalışacağız. İngilizce ‘receiver’ anlamına gelen kelime dilimize uydu alıcı olarak geçmiştir. Receiver normalde televizyonun dışında alınan bir üründür. Televizyona kabloyla bağlanır ve anten kablosu sayesinde de görüntü alımı sağlanır. Dahili uydu alıcılı televizyonlarda ise bu durum farklı gerçekleşir.
Uydu alıcısı televizyon içerisinde gömülü bir halde gelir ve herhangi ek alıcı kullanılmadan televizyona görüntü aktarımı sağlanır. Normal televizyona geçmek içinse anten kablosunun bağlanması gerekir. Anten alınmadan görüntü sağlanması ise imkansız bir durumdur. Günümüz teknolojik gelişmeleri ile televizyonlara artık internet bağlantısı sağlanabildiğinden bu durumda da herhangi bir alıcıya gerek duyulmaz.
Uydu Alıcısı Tavsiye
Uydu alıcısı tavsiye edilenler arasından alınması halinde uzun süreli kullanım için daha doğru olacaktır. Dijital uydu alıcıları, genel anlamda dijital yayın sinyallerini alan bir cihazdır. Doğru sinyal alıcı, uydu, televizyon ve dijital kablo ile yayınların keyfini çıkarabilirsiniz.
Uydu Alıcısı Nasıl Çalışır?
Dijital uydu alıcılarının birçok çalışma şekli vardır. Bunlar;
– Şifreleme: Kablolu televizyonlar gibi, uydu alıcılı televizyonlar da ücretli abonelik şeklinde kullanılabilir. Uydu üzerinden televizyona iletilen sinyaller, geniş bir alanda yayınlanmaktadır. Bu sinyallerin, TV servisi tarafından tarafınıza sunulan binlerce kanaldaki şovları ve programları görüntüleyebilmesi için şifrelemesi gerekmektedir. Her uydu alıcının içerisinde, sinyal kilidinin açılmasını ve kapanmasını sağlayan kod çözücü çip bulunur. Kendi uydu antenine ve dijital alıcısına sahip olanlar sinyali yüksek alabilecekken, abone olmayanlar sinyali zayıf alacaklarından televizyon setlerindeki sunulan şov hizmetlerini görüntülemeleri imkansız hale gelecektir.
– Sıkıştırma: Televizyon sinyalleri çok fazla bilgi içerir. Ses ve görüntü verileri, izleyiciler tarafından görüntülenmesi, duyulması ve yayınlanması çok büyük güç ve geniş bir frekans aralığı gerektirmektedir. Tüm süreci verimli hale getirebilmek içinse sıkıştırma gerekir. Sıkıştırılmış dijital TV sinyalleri, uydu alıcısı tarafından alınır ve standart bir televizyon setinin verebileceği analog düzene çevrilir. Yeni televizyonlarda dijital sinyalleri almak için tasarlanan özelliklerde dönüşüm artık gerekli değildir.
– Akort: Televizyonlardaki sinyaller radyo dalgaları olduğundan, bu dalgalar bilgi taşıyabilmek için modüler hale getirilmiştir. Radyo dalgalarını modüle etmenin yeni ve eski birçok yolu bulunur. Bunlar; genlik modülasyonu (AM) ve frekans modülasyonu(FM)’dur. İki yolun da radyoya ayarlanmasının iki yönetimi vardır. Standart modülasyon olarak Dijital Video Yayını ve DVB-S kullanılır. ‘S’ burada uydu anlamına gelmektedir. DVB-C olarak bilinen yöntem ise kablolu televizyonda kullanılan bir modülasyondur. Uydu alıcısı tavsiye eden ve servis sağlayıcısı olarak bilinen firmalar, birkaç kanalı tek bir iletimde karıştırmak ve sıkıştırmak için çoklama diye bilinen bir tekniğe başvurur. Bu iletim, aboneye ulaştığında ayrı kanallar uydu alıcısı tarafından çıkarılır ve televizyona ulaştırılır.
Uydu Alıcısının Tarihi
60 yılı aşkın zamandır, uydu endüstrisi bir fikirden büyük ev eğlencesine dönüşmüştür. En önemli bilgi dağıtım teknolojisi olarak bugünkü haline gelen uydu, 1945 yılından 1975 yılına kadar uydu yayıncılığının kökünü oluşturmuştur. Dünya çapında ilk uydu iletişim sistemi Arthur Clarke’dır. 1945 vizyonunda ilk Anik ve Westar uydu tanıtımı ile uydu yayıncılığı başlamıştır.
1976-1980 yılları arasında SPACE’in kuruluşu ile birlikte HBO, TBS, CNB gibi büyük kuruluşlar, ilk sinyalleri yayınlayacak uydu TV endüstrisinin başlangıcında yer aldı. 1981’den 1985 yılına kadar ‘büyük çanak’ uydu pazarında yükselmeye başladı. Donanım fiyatlarının düşürülmesi ile sistem satışları artarak, pratik DBS sisteminin şekillenmesine yön verildi.
1986 yılında SBCA, SPACE ile ‘Doğrudan Yayın Uydu Birliği’ anlaşması ile birleşti. İşlerin düzelmeye başlamasına rağmen sonraki beş yıl içinde daha büyük sorun olan korsanlık ve yasadışı ödemeli televizyon sinyallerinin çalınması ortaya çıktı. Geçmişten günümüze yaşanan bu problemlerden dolayı uydu alıcısı tavsiye edildiğinde doğru bir araştırma yapılması gerekir.